Framsida » Alla artiklar » Lån med låg ränta

Lån med låg ränta

Erik Lundberg 28.3.2019, uppdaterad 29.12.2022

När man tecknat ett lån vill man så klart alltid ha den absolut lägsta räntan. Räntan utgör den absolut största delen av lånekostnaden. Här diskuterar vi räntan och hur man hittar lån med låg ränta.

Lånebelopp
kr
5 000
600 000
Utan landskod, t.ex. 0701234567
Ränteexempel: 100 000 kr med 5 års löptid, rörlig årsränta 7,9% blir eff. ränta 8,19%, totalt belopp 121 372 kr och månadskostnaden 2 023 kr. Återbetalningstid min 1 - max 15 år. Effektiv ränta min 2,99% - max 89,00%.

 

Vad innebär räntan för lånet?

När du tecknar ett lån betalar du alltid en ränta, vilket kan ses som priset du betalar för att banken ska låna ut pengar till dig. Utöver det tillkommer oftast andra avgifter som uppläggningsavgift, fakturaavgift, med mera. Dessa utgör, tillsammans med räntan, lånets totala kostnad vilket även anges som den effektiva räntan.

Räntan är lånets största kostnad

Eftersom räntan är en så pass stor del av lånekostnaden är det viktigt at få en så låg ränta som möjligt. Det kan skilja sig tusentals kronor i räntekostnader varje år bara på ett par procent, om lånet är tillräckligt stort.

För att beräkna lånets kostnad kan du använda en lånekalkyl. Där kan du själv ange lånets nominella ränta, amorteringstid, lånat belopp och huruvida du återbetalar med rak amortering eller som annuitetslån. Då får du veta direkt vad lånet kommer kosta dig i slutändan.

Lån med låg ränta utan säkerhet

De flesta som vill låna pengar till enstaka mindre utgifter eller medelstora investeringar gör detta med hjälp av ett privatlån (som även kallas blancolån). Privatlånet är ett lån som tecknas helt utan säkerhet. I stället ligger din kreditvärdighet till grund för hur mycket pengar du får låna och till vilken ränta.

Det finns mängder av långivare som lånar ut utan säkerhet till låg ränta. Börja alltid med att besöka vår hemsida där du kan jämföra lån. Där hittar du vad du söker. Du kan även använda dig av en låneförmedlare för att hitta det billigaste lånet.

SMS-lån med låg ränta

SMS-lån är små, snabba lån som även kallas just snabblån. Gemensamt för dessa är att inte kräver någon säkerhet och att de går mycket snabbt och enkelt att teckna. Du kan ansöka och få pengarna utbetalda inom några minuter när du tecknar SMS-lån. Precis som med alla former av lån vill man gärna teckna SMS-lån med låg ränta. Är det möjligt? Ja – absolut. Däremot kan man inte förvänta sig samma låga räntor som vid bostadslån eller större privatlån. Anledningen är att SMS-lånen innebär en något högre risk för långivaren varpå räntan blir lite högre. Dessutom är kraven oftast väldigt generösa och det är mycket enkelt att bli beviljad SMS-lån med låg ränta.

SMS-lån är alltid dyrare än vanliga privatlån

Är du intresserad av att teckna ett SMS-lån med låg ränta? Börja då alltid med att jämföra de olika lånen, notera deras kostnader och beräkna vad lånet kommer kosta dig i slutändan. Sedan väljer du den billigaste långivare. Enkelt och smidigt!

Tänk på avgifterna när du tecknar lån!

För att hitta ett lån med låg ränta utan säkerhet ska du alltid börja med att jämföra olika lån. Det skiljer sig som sagt väldigt mycket mellan långivarna. Vissa tar ut väldigt höga räntor och andra tar lägre räntor. Glöm inte att även noggrant studera de avgifter som långivarna tar ut. Om du till exempel lånar 10 000 kronor över 12 månader innebär en uppläggningsavgift på 495 kronor plus en månadsavgift på 29 kronor hela 843 kronor bara i avgifter. Detta motsvarar över 8% högre ränta på lånet utöver den nominella räntan.

Högre avgifter innebär en högre lånekostnad

Ett bra sätt att jämföra lån på ett realistiskt sätt är att titta på den effektiva räntan. Den är en lagstadgad information som alla långivare måste ange på sina hemsidor och som inkluderar räntan samt alla eventuella avgifter som tillkommer i lånet. Den effektiva räntan kan vara något missvisade om du vill låna pengar endast under några månader, eftersom den beräknas på årsbasis, men är ändå ett relativt snabbt sätt att bilda sig en korrekt uppfattning om lånets faktiska kostnad.

Många långivare försöker marknadsföra sig med en låg nominell ränta men lägger sedan på mängder med dolda avgifter i stället. Håll utkik efter sådana knep så du inte betalar mer för lånet än vad du hade tänkt dig från början.

Skillnaden i ränta mellan storbankerna och onlinelångivare

 Det finns två läger inom lånedjungeln. På ena sidan har vi de traditionella storbankerna som har lånat ut pengar sedan urminnes tider. Sedan har vi de nya uppstickarna på nätet vars verksamhet oftast endast sker online. De har tillstånd från finansinspektionen att låna ut pengar, men är inga banker i traditionell mening. Du kan exempelvis inte öppna konto hos dem och spara pengar.

Hur skiljer sig räntorna mellan bankerna och andra långivare? Bankerna, som SEB eller Nordea, är mycket kapitalstarka institutioner med en enorm infrastruktur kring sin verksamhet. De har helt andra möjligheter att låna ut pengar än mindre kreditgivare. Detta gör att de oftast kan erbjuda lägre räntor. Däremot är kraven vanligtvis högre, av den enkla anledningen att bankerna är mindre villiga att ta risker än många andra kreditgivare. Man kan prata i oändlighet kring hur bankernas vinstintresse och aktieägare påverkar lånekraven…men vi nöjer oss med att sammanfatta enligt följande:

Bankerna kan ge dig lägre räntor, men ställer högre krav på dig som långivare. För att få den lägsta räntan bör du exempelvis redan vara kund i banken. Ansökningsprocessen är även krångligare i många fall än om du ansöker om lån till låg ränta online. Andra, mindre kreditinstitut har däremot byggt hela sin affärsidé runt att endast erbjuda snabba, smidiga lån som du kan ansöka om på några minuter. Detta för mer sig en något högre risk och därför blir räntorna högre än hos bankerna. Vad du väljer i slutändan är upp till dig – men kom ihåg att jämföra ordentligt innan du bestämmer dig för den långivare du vill använda dig av.

Billiga privatlån utan säkerhet

Här ger vi några exempel på bra och billiga långivare som erbjuder privatlån utan säkerhet. Långivarna har en stor erfarenhet inom branschen och i allmänhet goda kundomdömen. Vi kan därför rekommendera dig att titta närmare på dessa om du är på jakt efter ett billigt privatlån utan säkerhet.

Bank Norwegian

Bank Norwegian är en skandinavisk långivare som erbjuder privatlån utan säkerhet. Du kan teckna ett litet lån på endast 5 000 kronor om du så önskar, hela vägen upp till 600 000 kronor. Detta är en imponerande räckvidd som gör det enkelt för alla möjliga kunder att hitta ett lån som passar. Deras genomsnittliga, rörliga ränta är 15%. De erbjuder även helt avgiftsfria lån vid vissa tillfällen, där endast räntan tillkommer utöver amorteringen.

Vi har recenserat Bank Norwegian här så att du kan bilda dig en uppfattning.

Komplett Bank

Komplett Bank erbjuder flexibla privatlån utan säkerhet. Här kan du själv bestämma din återbetalningstakt, återbetalningsbeloppet, med mera. Du kan även öka lånet under tiden du betalar av det. Komplett Bank beviljar lån på 10 000 kronor till 500 000 kronor med en rörlig, individuell genomsnittlig ränta på endast 12,4% årligen. Din personliga ränta får du vid ansökan. Här har vi recenserat Komplett Bank.

Thorn Privatlån

Thorn är en svensk klassiker bland konsumentkrediter. De flesta känner till varumärket. De beviljar privatlån utan säkerhet mellan 10 000 och 100 000 kronor och passar därför dig som söker en medelstor summa inför semestern, sommarstugan eller den nya bilen. Deras genomsnittliga ränta är under 10% vilket är bland de lägsta i landet. Tänk bara på att avgifter tillkommer. Läs vår recension av Thorn Privatlån här.

Spara pengar med en låneförmedlare!

Många kunder väljer att använda sig av en låneförmedlare när de söker efter ett billigt privatlån med låg ränta. Läs gärna vår artikel om låneförmedlare och klicka dig vidare till våra recensioner för mer information om dessa. Här presenterar vi de tre största och vanligaste låneförmedlarna på internet.

Zmarta

Zmarta är en svensk låneförmedlare där du kan ansöka om lån hos upp till 30 långivare samtidigt med endast en ansökan och en UC-kontroll. Hos Zmarta kan du ansöka om lån på upp till hela 600 000 kronor, med lägre ränta och lägre avgifter. De erbjuder en genomsnittlig, individuell ränta på 16,5% och avbetalningstider på 1-15 år. Läs gärna vår recension av Zmarta här.

Lendo

Lendo kallar sig ”Sveriges största låneförmedlare” där du kan ansöka om lån hos över 25 långivare samtidigt, med en enda ansökan. De erbjuder lån mellan 10 000 kronor och 500 000 kronor till en genomsnittlig årsränta på 16,5%. Den exakta räntan bestäms av de olika bankerna och anges tydligt i den offert du får från Lendo efter din ansökan. Avbetalningstiden är 1-15 år. Hos Lendo kan man enkelt samla sina småskulder och mindre lån till ett större lån med bättre ränta. Du hittar vår recension av Lendo här.

Sambla

Samla är en av Sveriges största låneförmedlare som samarbetar med över 30 banker och kreditgivare. Det innebär att din ansökan går ut till 30 långivare samtidigt, utifrån en enda UC-kontroll. Ansökan sker på internet och tar endast några minuter att göra. Även här kan du ansöka om lån på belopp mellan 10 000 kronor och 600 000 kronor för att sänka din ränta. Avbetalningstiden är 1 – 15 år och Samlas genomsnittliga ränta är 12,8%. Du kan läsa vår recension av Samla här.

WhatsApp
Telegram

Läs också:

Sidan senast uppdaterad: