Framsida » Alla artiklar » Så hittar du billigast lån

Så hittar du billigast lån

Erik Lundberg 18.11.2019, uppdaterad 29.12.2022

Billigast lån – här hittar du det!

Att hitta ett billigast lån kan vara klurigt om du inte riktigt vet vart du skall börja någonstans. Ponera att det finns hundratals olika långivare och låneförmedlare idag, och vad är egentligen skillnaden mellan en långivare och en låneförmedlare? Vad skiljer ett säkert lån och ett osäkert lån? Det finns så mycket som du först måste förstå innan du ger ut på jakt efter vad du senare kommer att kalla för ditt billigaste lån.

Lånebelopp
kr
5 000
600 000
Utan landskod, t.ex. 0701234567
Ränteexempel: 100 000 kr med 5 års löptid, rörlig årsränta 7,9% blir eff. ränta 8,19%, totalt belopp 121 372 kr och månadskostnaden 2 023 kr. Återbetalningstid min 1 - max 15 år. Effektiv ränta min 2,99% - max 89,00%.

 

Som tur var så finns vi här på Finance Pal i din tjänst att hjälpa dig med just detta. Vi börjar med grundläggande skillnaden mellan en långivare, en låneförmedlare, och en låntagare. Den första som heter långivare är en faktisk bank eller liknande finansinstitut som kan låna ut pengar till dig som i sin tur är en låntagare.

Sistnämnda som heter låneförmedlare är en intressant aspekt i det hela: det är varken en bank eller låntagare utan en ”mellanhand”, varav ordet ”förmedlare” i namnet. Det är viktigt att du kan skilja på dessa så att du vet om du är hos en långivare eller en låneförmedlare eftersom själva låneförmedlaren aldrig är den som betalar ut pengar till dig utan hjälper till att vara ”mellanhanden” mellan dig och olika långivare.

Exempelvis kan låneförmedlare ”ansöka” flera lån. Då kan du välja bland dessa och på så vis hitta det bästa lånet utifrån de som erbjuds via låneförmedlaren, jämföra lånen, och välja det som du anser kommer att bli billigast lån för dig. Låt oss nu gå vidare med att definiera begreppet ”billigast lån”.

Vad menas med ett billigast lån?

När vi kommer på tal om billigast lån så kan vi ställa oss frågan vad det betyder i praktiken. Talar vi om hur hög månadskostnaden är allt som allt för dig? Pratar vi enbart om räntan eller både ock? Skulle vi exempelvis prata om räntan så skulle vissa säga att billigast lån är när räntan är som lägst. Annars om vi får lägga handen på våra hjärtan så anser vi att den totala månadskostnaden, allt inräknat, är bästa definitionen.

För det är ju varje månad som du kommer att få en månadsräkning. Där ingår saker som räntan, faktiskt lånebelopp samt en eventuell aviavgift. Möjligen inkluderar även första månadsräkningen en engångsuppläggningsavgift. Detta i sin tur beror på vilket lån du körde på. Vissa låntagare tycker det är viktigt med att räkna med räntan medan andra bara bryr sig om vilken kostnad det blir varje månad. Vad är du för slags låntagare i detta fall?

Självfallet rekommenderar vi här på FinancePal.se. att du tittar på både räntor och totala månadsavgifter. Räntan skall helst vara så låg som möjligt då räntan kan tolkas som ”totala avgiften för att få låna det givna lånebeloppet”. Övriga avgifter kan du tolka som ”administrationsavgifter” och har egentligen ingenting med lånet att göra, trots att de ingår i månadskostnaderna.

Finns det verkligen ett sådant här slags lån?

Många brukar skriva in till oss och fråga om det går att hitta ett billigast lån eller om det bara är en gammal myt. Å ena sidan så kan du ju exempelvis jämföra & ansöka om lån på Lendo (ANSÖK HÄR) och hitta det billigaste lånet som erbjuds där. Å andra sidan så kommer det ju alltid nya långivare vilket betyder att det som var billigast ena dagen kanske bara är näst billigast nästa dag.

Å tredje sidan så skall du inte haka upp dig på detta alldeles för mycket så att du blir smått paranoid. Jämför och välj bland olika lån som finns (exempelvis kan du göra det på vår sida här längst upp i artikeln) så kommer du att erbjudas olika alternativ. Överväg sedan vad som är viktigast för dig:

  • Den långsiktiga räntan, dvs., den totala kostnaden för lånet på lång sikt.
  • Den totala månadskostnaden, dvs., vad det kommer att kosta dig varje månad.
  • Båda faktorerna om du kan. Annars väljer du en från de två ovannämnda.

Förhoppningsvis kan du då fatta ett beslut över vad som är viktigast för dig när du skall välja och vraka mellan alla olika låneerbjudanden som bland annat låneförmedlare kommer att kunna förse dig med. Baserat på allt detta nu så är det hög tid att vi berättar för dig hur du kan ansöka om ditt framtida och förhoppningsvis det billigaste lånet redan idag här via FinancePal!

Så hjälper FinancePal dig att hitta ett billigast lån redan idag!

Du kan börja låna pengar via FinancePal så du hittar ett billigast lån på nolltid om du följer dessa simpla steg nedanför här:

  1. Börja med att välja ditt lånebelopp från minst 100 kr i rullgardinsmenyn (under ”Hur mycket vill du låna?”) upp till max 300 000 kr.
  2. Ange din ålder, din månadslön efter skatt (”netto”), och hur många kreditkort du har.
  3. Väj din sysselsättning, ditt civilstånd, vad du har för slags boende, och om du har några tidigare betalningsanmärkningar.
  4. Nu får du ange viktiga kontaktuppgifter såsom e-postadress och ditt svenska mobilnummer.
  5. Kryssa sedan i att du godkänner villkoren som som gäller för att ansöka lån via FinancePal.

Senare blir du kontaktad när du har fått ett antal låneerbjudanden att välja från. På så vis kommer du att kunna välja bland dessa så att du en gång för alla får ett billigast lån. Tänk på att bara låna pengar efter att du först har räknat på saken.

Gör upp en kalkyl eller budget så att du vet hur mycket du kommer att kunna ha råd att betala varje månad, dvs., din maximala möjliga månadskostnad i form av lån som du kommer att ha råd med. Räknar du fel så kanske du kommer att slå huvudet mot väggen, helt i onödan!

Vi hoppas sannerligen att du kommer att hitta ett lån som passar dina behov, vare sig det är via oss som låneförmedlare eller andra långivare och/eller låneförmedlare som vi länkar till (som exempelvis Lendo längre upp i artikeln). Det viktigaste du kan göra är att läsa på och lära dig mer om ämnet så att du inte lånar i mörkret eller ”lånar grisen i säcken” med andra ord.

Lycka till med ditt lånesökande!

Varma hälsningar,
Finance Pal.

WhatsApp
Telegram

Läs också:

Sidan senast uppdaterad: