Framsida » Alla artiklar » Låna med bostaden som säkerhet

Låna med bostaden som säkerhet

Erik Lundberg 28.10.2019, uppdaterad 29.12.2022

Låna med bostaden som säkerhet 2019

Att låna med bostaden som säkerhet är något fler människor börjar göra när de upptäcker att de inte längre kan få lån på andra sätt eller vis.

Lånebelopp
kr
5 000
600 000
Utan landskod, t.ex. 0701234567
Ränteexempel: 100 000 kr med 5 års löptid, rörlig årsränta 7,9% blir eff. ränta 8,19%, totalt belopp 121 372 kr och månadskostnaden 2 023 kr. Återbetalningstid min 1 - max 15 år. Effektiv ränta min 2,99% - max 89,00%.

 

Men vad innebär detta egentligen och finns det några rimliga skäl att ta ett sådant lån istället för att refinansiera osäkra lån exempelvis? Och om det svaras, ”ja” på båda dessa frågor: vilka långivare kommer att kunna ge dig chansen att låna med bostaden som säkerhet? Allt detta och lite till kommer vi att avtäcka i denna smidiga artikel!

Först så måste du känna till att det finns två olika lånekoncept eller ”sätt att låna på”:

  • Låna med säkerhet – du har ”pant” vid ditt lån
  • Låna utan säkerhet – det finns ingen ”pant” när du tar lånet

Observera att det inte heter ”låna med osäkerhet” utan endast låna utan säkerhet. Dessa olika låneformer innebär att du kan låna med hjälp av ”pant” eller utan ”pant”. Vems ”pant” är det vi pratar om då och på tal om ”säkerhet”: vems säkerhet är det egentligen vi dessutom menar i detta sammanhang?

Detta innebär det att låna med bostaden som säkerhet

Tillåt oss nu få definiera vad det i praktiken innebär att låna med bostaden som säkerhet (och på så vis förklara begreppet ”pant” i lånesammanhang). När du väljer att låna med bostaden som säkerhet så säger du i princip till långivaren att, ”jag lånar med bostaden som pant så lyckas jag inte att betala igen inom bestämd tid enligt överenskommelse så får ni rätt att ta min lägenhet och sälja vidare den för att få lånet betalt.”

Exakt! Låna med bostaden som säkerhet innebär att du självmant väljer att nyttja din bostadsrätt som pant vilket också visar på din, förhoppningsvis, återbetalningsförmåga. I andra fall så kan du gå in med din bil, ditt hus, eller någon annan ägodel som har ett högt monetärt värde för att visa på att du har ”pant” att betala med ifall du inte skulle lyckas att betala av lånet enligt överenskommelse.

Varför ska du låna med bostaden som säkerhet?

Frågan som många kommer med då är varför du skulle vilja låna med bostaden som säkerhet eftersom det kan tyckas vara en risk? Givetvis finns det alltid en risk om du inte har gjort någon undersökning innan. Då menar vi inte någon vetenskaplig undersökning utan snarare att du har räknat på saken.

Har du kommit fram till att du mer eller mindre kommer att ha råd med en viss ytterligare månadskostnad i samband med ditt lån? Eller verkar det som om du inte kommer att kunna få ihop det då? När du vill låna med bostaden som säkerhet så får du ett par fördelar som du kan dra nytta av:

  • Bättre lånevillkor. Att låna med bostaden som säkerhet är klart bättre än att låna utan någon form av säkerhet. Du visar på att du är redo att gå in med en slags personlig borgen om återbetalningen skulle skita sig (vilket den förhoppningsvis aldrig gör). På så vis känner sig långivarna bättre till mods och kan som tack för besväret från ditt håll erbjuda dig bättre lånevillkor som exempelvis lägre avgifter och/eller lägre räntor.
  • Renoveringslån till bostadsrätten. Den stora fördelen med att låna med bostaden som säkerhet är att ditt skäl att använda lånet är att renovera hela bostadsrätten. Då kan du senare öka dess värde och möjligen sälja den med en sådan hög vinst att du får lånet återbetalt och du gör lite vinst på din bostadsförsäljning. Detta är en rätt vanlig metod bland personer som köper och säljer äldre bostäder här och var genom att först renovera dem för att snabbt öka deras marknadsvärden.
  • Samla bolånet med det nya lånet. Dra ned på dina räntor genom att du lånar på din befintliga bostad så kan du på så vis samla alla lån i ett och samma lån. Perfekt för dig som brukar ta många smålån redan och behöver betala av dessa eller åtminstone få bättre kontroll över alla dem genom att ha ett och samma större lån.

Ett par långivare som låter dig låna med bostaden som säkerhet!

Här nedanför finner du ett par som låter dig låna med bostaden som säkerhet så att du kan renovera din bostad eller göra något annat roligt för pengarna:

  • Compricer – denna låneförmedlare låter dig låna mellan 10 000 kr upp till max 500 000 kr och här går det att ta ett så kallt bolån. Det är vad som låter dig låna med bostaden som säkerhet. Kanske du vill renovera lägenheten. Då kan du få räntor på runt 6 % fast med upp till 15 års återbetalningsperiod. De plockar fram olika låneerbjudanden och så väljer du en av dem.  ANSÖK HÄR.
  • MyLoan -här får du hjälp av en låneförmedlare som hjälper dig att hitta något bra lån som låter dig låna med bostaden som säkerhet. Välj ett lånebelopp på mellan 5000 kr upp till 500 000 kr och återbetalningsperiod mellan 2-18 år (detta kan dock variera beroende på vilka låneerbjudanden de ger dig sedan). Räntan ligger på mellan cirka 3 % och 36 % vilket också påverkas av vilken långivare du får sedan. ANSÖK HÄR.

Överväg detta innan du börjar låna med bostaden som säkerhet

Att låna pengar via denna låneform som säkerhet kan vara mycket frestande eftersom det är lättare att få igenom lånet om du kan visa på papperet att du har en bostadsrätt som är tillräcklig för att kunna betala av lånet om det skulle skita sig. Med det sagt så du vill inte försätta dig i en sådan situation där det kan komma att behövas.

Det är snarare tänkt som en extra trygghet för långivaren då faktumet att du har en bostadsrätt visar på att du har lyckats här i livet med att fixa en attraktiv boendeform. ”Panten” är lite som en säkerhet precis som en ”garanti” på många varor du köper i affärer. Tanken är inte att du ska behöva nyttja garantin för det betyder att produkten var kass och gick sönder. Tanken var att garantin bara skall visa på hur bra den är att de vågar lämna en garanti.

Exakt samma sak vill du visa när du kör på att låna med bostaden som säkerhet – du vill visa på hur återbetalningsförmögen du faktisk är!

Varma hälsningar,
Finance Pal 2019.

WhatsApp
Telegram

Läs också:

Sidan senast uppdaterad: