Framsida » Alla artiklar » Så enkelt är det att jämföra lån

Så enkelt är det att jämföra lån

Erik Lundberg 4.11.2019, uppdaterad 29.12.2022

Konsten att jämföra lån

Att jämföra lån är inga konstigheter om du vet vad du ska tänka på under tiden du jämför dem. Många gånger kan det kännas som om det är för mycket att hålla koll på när du ska jämföra lån. Men det behöver inte vara fallet utan det kan vara mycket enkelt att jämföra lån, så länge du vet vad du skall överväga.

Lånebelopp
kr
5 000
600 000
Utan landskod, t.ex. 0701234567
Ränteexempel: 100 000 kr med 5 års löptid, rörlig årsränta 7,9% blir eff. ränta 8,19%, totalt belopp 121 372 kr och månadskostnaden 2 023 kr. Återbetalningstid min 1 - max 15 år. Effektiv ränta min 2,99% - max 89,00%.

 

 

I denna artikel tänker vi därför att lägga fram några faktorer att överväga när du ska jämföra lån för att kunna välja det lån som passar dig bäst. Kanske du vill låna med bostaden som säkerhet eller låna utan säkerhet? Kanske du vill ta ett lån som du betalar tillbaka under en längre tid eller på bara ett par månader?

Oavsett vad du har för anledningar till att ansöka om ett lån så är alltid första steget att jämföra lån. Efter att du har gjort det så kan du påbörja ansökningsprocessen. Låt oss därför börja med en simpel fråga: varför ens  jämföra lån till att börja med?

Varför ska du jämföra lån?

Med tanke på att det finns så många långivare och låneförmedlare nu för tiden så kan det verka frestande att bara ta det första bästa som du finner för att spara tid. Å andra sidan så kanske du förlorar tid på lång sikt genom att du måste fixa fram mer pengar för att du ansökte ett lån med dåliga lånevillkor för att du var lite för het på gröten.

Här har du ett par anledningar till att jämföra lån istället för att bara välja det första bästa som du kan hitta:

  • Olika lånevillkor. Beroende på vilka lån som du kikar på så kan du hitta olika lånevillkor för dem. Viktigt är att kunna jämföra lån här då för att upptäcka olika tillgängliga lånevillkor så att du kan välja dem som passar dig bäst eller åtminstone dem du kan tänka dig leva med i samband med ditt lån.
  • Olika räntor. Detta går ihop med ovanstående – eftersom olika lån kan innebära olika räntor beroende på andra samverkande faktorer så är det bra att jämföra lån som många gånger sagt var innan.
  • Övriga avgifter. En av sakerna som du verkligen inte vill missa när du ska jämföra lån är huruvida ett visst lån har övriga avgifter utöver själva räntan. Exempel på dessa kan vara uppläggningsavgift, aviavgift, förseningsavgift.

Dessa 3 saker är  viktiga när du jämför lån

Under tiden du ska jämföra lån så är det bra om du även tänker på dessa tre saker så kommer du att slippa huvudvärk i efterhand:

  • Vad ska du använda pengarna till? Utifrån ditt användningssyfte så bör du förfina dina jämförelser som exempelvis i lånebeloppen. Om du skall unna dig en semester eller dylikt så kan du ställa in jämförelserna för lägre belopp. Ska du däremot använda pengarna till någon dyrare investering såsom en bil, en lägenhet eller ett hus, ska ställer du in ett högre lånebelopp att hitta olika långivare och låneförmedlare att jämföra mellan.
  • Hur lång tid vill du ha på dig att betala tillbaka ditt lån? Justera utifrån hur många månader eller år som du vill ha på dig att betala tillbaka ditt lån. Behöver du bara några månader? Eller behöver du flera år? Eller behöver du längre än så? Förfina din jämförelse här med.
  • Typ av lån? När du jämför lån så ska du vara medveten om att det finns flera olika slags lån: konsumentlån, billån, bolån, bostadslån, och så vidare. De olika typerna av lånen påverkar olika möjliga lånevillkor, räntor, och så vidare. I vår jämförelsetabell så kan du se vad olika långivare och låneförmedlare har att erbjuda dig i låneform.

Så här gör du när du färdig med att jämföra lån

När du har sorterat, och förfinat alla de olika lån som du kan jämföra så är det dags att gå in lite djupare på varje respektive lån. Nu kontrollerar du saker som hur lång tid det går att ansöka om olika lån. Du kikar på huruvida det är lån med säkerhet eller utan säkerhet. Därefter kontrollerar du mycket noga huruvida en låneansökan är bindande eller inte. Sistnämnda här betyder alltså när du har ansökt om ett lån så måste du ta lånet om du erbjuds ett.

Du vill också se till att du vet hur många kreditupplysningar som görs. De flesta låneförmedlare genomför bara en kreditupplysning samtidigt som de kan erbjuda flera olika låneerbjudanden åt dig vilket du aldrig själv skulle ha kunna göra (dvs., bara göra en kreditupplysning vid flera låneansökningar samtidigt). Till sist bör du även kontrollera vilken ålder som krävs: vanligen ska du vara 18 år eller 20 år gammal.

Ditt nästa steg i processen blir nu att antingen ansöka om ett lån på vår startsida här på FinancePal.se. Eller så kan du klicka dig vidare till någon utav de många olika långivarna och låneförmedlare via ”ANSÖK”-knapparna. På så vis kommer du då vidare till långivaren/låneförmedlaren ifråga där du kan genomföra din ansökan.

Vanliga steg du fullföljer då är att ange:

  • Lånebelopp – hur mycket du vill låna.
  • Återbetalningsperiod/löptid – hur lång tid du vill ha på dig att betala tillbaka lånet.
  • Ränta – ibland kan du välja denna som för övrigt påverkas av hur mycket du vill låna i förhållande till vald löptid.

Fullfölj dessa steg och skicka in din ansökan efter du har angett diverse personuppgifter så kan du få svar inom några minuter eller timmar beroende på vald långivare/låneförmedlare.

Jämföra lån – en långivare att överväga

Vi vill varmt tipsa om Lendo som låneförmedlare (ANSÖK HÄR) då de endast genomför en kreditupplysning. De kan ibland lyckas förhandla fram ränta till så lågt som bara 3 %! Övrig information om Lendo låneförmedlare är att du kan låna upp till 600 000 kr som du kan betala tillbaka på upp till 15 år (minst 1 år). Bäst av allt är nästan att du bara behöver vara 18 år gammal för att ansöka om lånet.

Vi hoppas att denna artikel har gett dig en snabb och enkel inblick i hur du går tillväga för att jämföra lån samt vad du ska tänka på under tiden du gör det. I bästa fall kommer du att lyckas kunna ansöka om ditt nya lån redan idag efter att du har läst denna artikel!

Varma hälsningar,
Finance Pal 2019.

WhatsApp
Telegram

Läs också:

Sidan senast uppdaterad: