Framsida » Alla artiklar » Sms-lån utan kreditprövning

Sms-lån utan kreditprövning

Erik Lundberg 28.3.2019, uppdaterad 29.12.2022

Vad är ett SMS-lån?

Sms-lån, som även kallas snabblån, är en smidig lösning för de som behöver låna ett mindre belopp akut. Ett sms-lån är ett mindre lån som oftast ligger på mellan 1000 och 3000 kronor.

Lånebelopp
kr
5 000
600 000
Utan landskod, t.ex. 0701234567
Ränteexempel: 100 000 kr med 5 års löptid, rörlig årsränta 7,9% blir eff. ränta 8,19%, totalt belopp 121 372 kr och månadskostnaden 2 023 kr. Återbetalningstid min 1 - max 15 år. Effektiv ränta min 2,99% - max 89,00%.

 

Den här typen av lån har vanligtvis relativt höga räntor och ska därför inte tecknas med alltför lång avbetalningstid. Det optimala sms-lånet är runt 2000–3000 kronor och som betalas tillbaka i sin helhet omedelbart redan vid nästa löning. I de fallen kan kostnaden för lånet bli rimlig trots att räntan är högre än andra former av lån.

Betala av sms-lån så snabbt som möjligt!

Sms-lånen är mycket enkla och snabba att teckna. Ofta går det även bra att teckna SMS-lån utan kreditprövning från UC om man vill undvika detta. Man tecknar dem direkt via långivarens hemsida och utbetalningen sker mycket snabbt, ofta redan samma dag. Det vanligaste är att långivaren gör en enklare kreditprövning, för att säkerställa att du inte har några aktuella skulder. Kraven för att få teckna ett mindre sms-lån är mycket generösa. Det behövs ingen säkerhet, medsökande eller annat krångel för att teckna sms-lån utan kreditprövning. De vanligaste kraven för att beviljas ett sms-lån är att man har någon form av inkomst, uppfyller långivarens krav på ålder och inte har för många betalningsanmärkningar.

Hur ansöker man om SMS-lån utan kreditupplysning

Att ansöka om SMS-lån utan kreditupplysning från exempelvis UC är mycket snabbt och enkelt. Börja med att jämföra de olika långivarna för att hitta den som passar dig bäst. Du kan även läsa våra smidiga och informativa recensioner av långivare innan du bestämmer dig för var du vill låna pengar.

När du väl har bestämt dig för en långivare där du vill teckna SMS-lån besöker du deras hemsida. Här väljer du ditt önskade belopp och återbetalningstid. Tänk på att minimera både belopp och betalningstid för att dra ner på kostnaderna för lånet. Studera även avgifterna noggrant. Vissa långivare tar ut mycket höga uppläggningsuppgifter, viket så klart påverkar lånets kostnad väldigt mycket. Om du exempelvis endast vill låna 3000 kronor bör du undvika de med uppläggningsavgifter på närmare 500 kronor, efter som det gör lånet alldeles för dyrt i slutändan.

Håll koll på avgifterna så lånet inte blir onödigt dyrt

Nu är det dags att fylla i ett snabbt och enkelt formulär direkt på hemsidan. En kreditprövning görs omedelbart och besked lämnas oftast direkt på skärmen. Om du har blivit beviljad ditt lån kan du räkna med att få pengarna omedelbart (vid direktutbetalning inom samma bank) eller samma dag och i undantagsfall nästkommande bankdag.

Att låna utan UC kreditupplysning

De flesta som har lånat pengar är medvetna om att UC-förfrågningar är problematiskt för långivare. Om man har gjort väldigt många UC-förfrågningar (kreditupplysningar med UC) kan det göra så att långivare blir skeptiska mot dig som låntagare. Detta gör att din kreditvärdighet sänks och du riskerar att inte beviljas lånet, speciellt om du har en betalningsanmärkning. För att öka sina chanser att få låna pengar, både nu och i framtiden, kan man välja att fokusera på långivare som accepterar sms-lån utan UC.

Vad är en kreditprövning?

En kreditprövning är en kontroll som långivaren gör för att bedöma din kreditvärdighet. Här vill de ta reda på din ekonomiska situation och din förmåga att betala tillbaka skulden. Man tittar på din inkomst, skulder och betalningsanmärkningar. I vissa fall behöver du även uppge dina utgifter vid kreditprövningen. Det kan vara din hyra eller andra regelbundna utgifter. Syftet är att säkerställa att du har tillräckligt mycket pengar över varje månad för att kunna betala tillbaka lånet. Det är så klart mycket viktigt att du är ärlig och uppriktig när du anger dina uppgifter. Om du inte lyckas betala tillbaka lånet löper du risk att få en betalningsanmärkning vilket i slutändan kan leda till skuld hos kronofogden. Det är helt omöjligt att teckna sms-lån trots skuld hos kronofogden och du får även problem när du vill teckna mobilabonnemang, internetabonnemang och liknande.

I kreditprövningen ingår två olika former av upplysningar. Den ena är din personliga situation som du anger när du ansöker om lånet. Detta kan vara din inkomst, arbete, utgifter, familjesituation, etc. Den här informationen fyller du själv i och du måste som sagt vara uppriktig när du anger uppgifterna. Att lämna felaktiga uppgifter i en kreditprövning straffar sig i längden.

Den andra delen är en kreditupplysning. Här dubbelkollas din inkomst mot allmänna register. Det framgår även i kreditupplysningen om du har några aktuella betalningsanmärkningar eller skulder till kronofogden.

Vid mycket små belopp kan det hända att långivaren endast gör en så kallad halv kreditprövning. Det innebär att du inte behöver ange några personliga uppgifter om inkomst, boende, etc. I stället görs endast en kreditupplysning. Den processen går mycket snabbt och sker helt automatiskt – oftast får du besked redan direkt på skärmen vid ansökningstillfället.

Vad ingår i en kreditprövning?

En kreditprövning går ut på att bedöma din kreditvärdighet. Kreditvärdigheten är ett mått på din betalningsförmåga och hur du har skött dina skulder tidigare i livet. För att bedöma kreditvärdigheten tar långivaren in bland annat följande uppgifter i beräkningen:

  • Din inkomst från arbete, pension eller annat
  • Din arbetsform, heltidsanställd, deltidsanställd, etc
  • Dina aktuella skulder och fodringar
  • Din bostadssituation
  • Ägande av eventuella fastigheter / bostadsrätter
  • Tidigare eller aktuella betalningsanmärkningar
  • Skulder hos kronofogden
  • Din ålder och familjesituation (gift, barn, etc)

Det finns flera olika tjänster som gör kreditprövningar åt långivare. Den vanligaste är UC. De använder samtliga olika system och mäter olika saker – vissa är mer omfattande än andra.

Nu kanske du känner att kreditprövningar känns jobbigt och ett stort hinder för att teckna lån. Oroa dig inte! Långivarna vill göra det så enkelt och smidigt för dig att teckna sms-lån utan kreditupplysning från UC eller med betalningsanmärkning. Det tar endast ett par minuter att fylla i uppgifterna i formuläret och sedan legitimera sig med BankID. Själva kreditupplysningen sker automatiskt utan att du behöver göra någonting. Ofta vill de bara veta din inkomst, antal personer i hushållet och din ålder. Sedan är det bara att teckna ditt SMS-lån med snabb utbetalning och till låg ränta.

Varför görs kreditprövningar?

Kreditprövningar handlar om att mäta risken som låntagaren tar när de lånar ut pengar. Ju sämre kreditvärdighet du har, desto högre risk är det att du kommer få problem med återbetalningen. I värsta fall kan det leda till att långivaren aldrig får tillbaka sina pengar. Detta är speciellt aktuellt om du har tecknat lån utan säkerhet.

Kreditprövningar görs för att bedöma lånets risk

När kreditgivaren har en uppfattning om din kreditvärdighet kan de enkelt besluta om de vill bevilja lånet eller inte. Resultatet av kreditprövningen sätter även gränsen på hur mycket du får låna. Det kan exempelvis vara så att du har ansökt om att få låna 20 000 kronor, men att din kreditvärdighet endast medger ett lån på 10 000 kronor. Det är därför alltid bra att endast ansöka om så mycket pengar man faktiskt behöver och inte frestas att lägga på ”lite extra” när man ändå lånar – det leder bara till högre räntekostnader och en högre risk att du inte blir beviljad lånet. Detta är extra viktigt om du har en lägre inkomst eller betalningsanmärkningar.

Räntan och kreditprövningen

Räntan är en viktig del av kreditprövningen. Om du har en god kreditvärdighet innebär du en lägre risk för långivaren, varpå de kan erbjuda dig sms-lån med lägre ränta. Det finns många långivare som beviljar lån trots betalningsanmärkning eller som till och med erbjuder sms-lån utan kreditprövning, men då får du vara beredd på att betala en något högre ränta på lånet. Det kan skilja sig mycket mellan de olika långivarna och som vanligt är det viktigt att jämföra ordentligt innan du tecknar sms-lån till lägsta räntan.

Det finns några saker att tänka på när man tecknar sms-lån och vill ha den lägsta räntan. Om du har många betalningsanmärkningar och låg inkomst kommer du förmodligen erbjudas en högre ränta än i en motsatt situation. I de fallen kan det vara rimligt att överväga om lånet är värt att teckna över huvud taget. Det bästa är att helt enkelt ansöka om lån och se vilken ränta du får och sedan ta ställning till om du tycker SMS-lånet är värt kostnaden eller inte.

Betalningsanmärkningars livslängd

Många som har hamnat i den tråkiga sitsen att de har en betalningsanmärkning undrar hur länge den är aktiv. En betalningsanmärkning finns kvar i tre år efter det att den uppkom. Om man har fått en ny betalningsanmärkning under den tiden påverkas inte tiden för den gamla betalningsanmärkningen, utan de löper separat med sina egna tider. En betalningsanmärkning behöver inte betyda att du aldrig kan låna pengar. Många långivare erbjuder sms-lån med betalningsanmärkning. Det är upp till dig att avgöra om du vill låna pengar i den situationen, men som alltid är det en god ide att inte skuldsätta sig i onödan om man vet med sig att tidigare skulder har skapat problem i privatekonomin.

Vad det gäller den allmänna kreditvärdigheten så kan du påverka den själv på olika sätt. Du kan exempelvis avvakta med lånet till dess du har en högre inkomst. Se även till att sköta dina inbetalningar noggrant och att inte ha lån på flera olika ställen samtidigt. Om du har dålig kreditvärdighet kan du teckna lånet med en medsökande eller borgenär för att höga kreditvärdigheten vid lånetillfället.

WhatsApp
Telegram

Läs också:

Sidan senast uppdaterad: