Framsida » Alla artiklar » Låna pengar utan krav på inkomst

Låna pengar utan krav på inkomst

Erik Lundberg 19.3.2019, uppdaterad 29.12.2022

Saknar du inkomst men behöver låna pengar? Här går vi igenom vad som gäller i de fall du behöver låna pengar utan inkomst och vad du bör tänka på. Vi vill betona att vi inte rekommenderar någon att låna pengar utan inkomst förutom i absoluta nödfall. Det är mycket viktigt att man har möjlighet att betala tillbaka lånet, för att undvika att hamna i skuldfällan. Om du trots detta behöver låna pengar så finns det ett antal alternativ som gör det möjligt att låna pengar utan inkomst. Vi går även igenom de vanligaste inkomstkraven och källor till inkomst.

Vilken typ av lån kan jag teckna utan inkomst?

Det är i regel svårt att teckna större lån utan inkomst, exempelvis bostadslån eller dyrare billån. Vid den typen av lån eller vid större privatlån krävs oftast en inkomst på minst 10 000 kronor per månad eller mer. Om man däremot endast behöver låna mindre belopp kan man låna pengar utan inkomst, förutsatt att man förstärker sin ansökan med något av tipsen nedan. Vid mycket små lån på ett par tusen kronor går det ofta bra att låna helt utan inkomst, så länge man blir godkänd i kreditkontrollen.

Lånebelopp
kr
5 000
600 000
Utan landskod, t.ex. 0701234567
Ränteexempel: 100 000 kr med 5 års löptid, rörlig årsränta 7,9% blir eff. ränta 8,19%, totalt belopp 121 372 kr och månadskostnaden 2 023 kr. Återbetalningstid min 1 - max 15 år. Effektiv ränta min 2,99% - max 89,00%.

 

Är det möjligt att låna pengar utan inkomst?

Nej, det är definitivt inte omöjligt att teckna ett snabblån eller mindre privatlån utan inkomst. Eftersom kreditgivarna gör en kreditkontroll sänks dock kreditvärdigheten kraftigt om man ensam ansöker om lån helt utan inkomst. Många tjänster som erbjuder sms-lån eller snabblån är har väldigt låga krav. Om du endast behöver låna 2 000 – 3 000 kronor utan inkomst är det inte omöjligt att detta beviljas trots att du saknar fast anställning. Då är det snarare viktigare att du saknar skulder hos kronofogden eller att du har andra aktuella skulder.

Vill man teckna ett privatlån på högre belopp får ta till andra metoder för att få lånet beviljat när man saknar inkomst. Här listar vi ett antal alternativ i de situationerna.

Låna med medsökande

Ett vanligt sätt att komma runt inkomstkravet är att teckna lånet med en medsökande, som även kallas borgenär. Det kan vara en vän eller familjemedlem. Personen måste uppfylla de inkomstkrav som långivaren ställer och kommer stå som medtecknare på lånet. Det innebär att han eller henne blir betalningsskyldig om du inte lyckas betala tillbaka lånet. Man bör därför välja sin medsökande med omsorg och verkligen försäkra sig om att man kan betala tillbaka lånet trots att man saknar inkomst för stunden, exempelvis från ett framtida arbete eller från sparkapital.

Låna med säkerhet

Vissa långivare acceptera lån utan inkomst om du lämnar något i säkerhet. Ett billån är ett bra exempel på lån med säkerhet eftersom själva bilen då fungerar som säkerhet på lånet. Om du inte sköter inbetalningarna kan bilen utmätas och du får helt enkelt lämna tillbaka den till bilhandlaren, eller så tvångsförsäljs den så lånet kan återbetalas i sin helhet.

Om du har ett större sparkapital kan även det användas som säkerhet. Det kan till exempel röra sig om aktier eller andra sparformer som du inte vill röra när du behöver kontanta medel. Diskutera med din långivare för att hitta den bästa lösningen i den situationen.

Om du redan äger en bostad kan du belåna bostadens värde. Det innebär att banken först värderar din bostad och drar av eventuella existerade bostadslån kopplade till bostaden. Det överstigande beloppet kan du sedan använda som säkerhet när du tecknar lån utan inkomst.

Låna med pantsättning

Pantbanker är inte speciellt vanligt i Sverige, men de förekommer i de flesta större svenska städer. En pantbank lånar ut pengar mot att du ger dem en ägodel som säkerhet, eller som ”pant”. Det kan vara ett värdefullt samlarobjekt eller andra saker som har ett tydligt värde. Om du inte betalar tillbaka lånet så kommer pantbanken behålla objektet och sälja detta.

Du får räkna med att summan som du får låna inte kommer ligga lika högt som objektets värde. Om du exempelvis äger en exklusiv gitarr med ett värde av 10 000 kronor kanske du endast får låna 5 000 kronor med gitarren som säkerhet. Detta är för att teckna den risk pantbanken tar när de beviljar lånet. Detta är endast ett alternativ att överväga om du verkligen behöver låna pengar och samtidigt inte vill sälja din ägodel. I andra fall är det bättre att helt enkelt sälja den på den öppna marknaden, så får du bäst betalt för din ägodel.

Alternativa inkomster

Inkomster är pengar som sätts in på ditt konto varje månad. Det behöver inte nödvändigtvis vara lön från ett fast arbete. Om du exempelvis har pension, studiebidrag eller A-kassa kan långivaren eventuellt acceptera dessa som en inkomst. Här vill vi dock åter igen understryka risken med att låna pengar vid den här typen av mindre inkomster. Mer om det senare i artikeln.

Hur lånar man pengar utan inkomst?

När du tecknar ett lån utan inkomst eller fast anställning ställs det högre krav på dig som låntagareän om du har en regelbunden inkomst. Långivaren kommer se över hela din situation och bedöma din kreditvärdighet utifrån flera olika faktorer. Det kan till exempel röra sig om inkomst från kapital, säkerheter som bostad, bil eller andra saker som vittnar om din framtida betalningsförmåga.

Du får därför räkna med en något mer komplicerad process när du lånar pengar utan inkomst. Det viktigaste är att du inte riskerar att underlåta betalningarna. Detta kommer utredas ordentligt och du kommer endast beviljas det belopp som du rimligtvis kan återbetala. Detta gynnar både dig och långivaren.

Om du saknar anställning och vill teckna ett smslån utan inkomst eller snabblån utan inkomst är det mycket möjligt att långivaren ändå godkänner dig. Priset du får betala är en högre rörlig ränta än om du hade haft en regelbunden inkomst.

Vilka risker innebär det att låna pengar utan inkomst?

Att teckna lån utan inkomst innebär så klart en högre risk, både för dig och får långivaren. Risken är att du inte lyckas betala tillbaka lånet. Detta orsakar problem för dig eftersom skulden riskerar att gå vidare till kronofogden för utmätning. Detta leder till ett aktivt skuldsaldo hos kronofogden vilket gör det omöjligt att teckna lån framöver, till dess skulden är helt återbetald.Det är därför mycket viktigt att säkerställa att man kan återbetala lånet i tid när man lånar pengar utan fast anställning.

Säkerställ att du kan återbetala lånet om du saknar inkomst!

Risken ökar även för kreditgivaren som beviljar ditt lån. Detta återspeglas i en högre ränta. Allting har att göra med din kreditvärdighet. Ju lägre kreditvärdighet desto högre ränta kan du räkna med och inkomsten är en viktig del av att bedöma kreditvärdigheten. Det enklaste är att jämföra långivare och ansöka hos de med generösa krav, då kommer du se vilken typ av ränta och hur mycket pengar du kan låna utan inkomst.

Innan du tecknar lån utan inkomst bör du tänka på följande:

  • Framtida betalningsförmåga. Vad händer om din ekonomiska situation förändras?
  • Borgenärens betalningsförmåga. Om du tecknar med medsökande blir den personen betalningsskyldig.
  • Behöver du verkligen pengarna? Du bör undvika helt att låna pengar utan inkomst såvida inte behovet är mycket akut.
  • Försäkra att du har råd att betala månadsräkningarna, trots att du saknar inkomst.

Man bör alltså tänka efter både en och två gånger innan man lånar pengar utan inkomst. Vi vill verkligen inte rekommendera någon att sätta sig i en tråkig situation. Det är bättre att överväga alla andra alternativ innan man skuldsätter sig trots att man saknar en regelbunden inkomst.

Inkomstkrav vid fast anställning

Många kunder undrar hur mycket pengar de måste tjäna för att få teckna ett lån. De med mindre inkomster kanske ändå har en fast inkomst och är osäkra på om de får teckna lån. Här kan vi lämna goda nyheter. De flesta långivare har mycket generösa inkomstkrav vid mindre snabblån eller smslån utan inkomst. I många fall räcker det med att du tjänar minst 50 000 kronor per år för att få låna några tusenlappar.

Lägre lån innebär lägre inkomstkrav

Vill du däremot teckna ett större privatlån så ökas inkomstkraven. En vanlig summa vi ser är 10 000 kronor per månad, vilket motsvarar 120 000 kronor per år. Med den inkomsten borde du kunna låna 20 000 – 30 000 kronor, med en längre betalningstid. Tänk bara på att räntekostnaderna ökar ju längre lånet pågår.

Vilken typ av anställning krävs för att få lån?

En annan vanlig fråga är vilken anställning som behövs för att man ska kunna teckna ett lån. Många tror att man behöver en permanent fastanställning för att över huvud taget få ansöka om lån. Detta stämmer inte.

Efter att ha granskat villkoren hos mängder av långivare kan vi meddela att flexibiliteten kring anställningsformen är hög. Detta är de vanligaste former av inkomst som vanligtvis accepteras av långivarna:

  • Fast anställning
  • Timanställning
  • Tillsvidareanställning
  • Inkomst från Pension eller A-kassa
  • Inkomst från eget företag

…med mera. Du behöver alltså inte ha en vanlig fastanställning för att kunna teckna lån. Det viktigaste är att du har någon form av inkomst. Kraven kring inkomsten (och även andra faktorer) blir lägre ju lägre belopp du vill låna. För belopp runt 5000 kronor behövs normalt ingen inkomst alls, men om du vill låna tio-tusentals kronor behöver du en regelbunden inkomst från någon av ovanstående källor.

 

WhatsApp
Telegram

Läs också:

Sidan senast uppdaterad: