Framsida » Alla artiklar » Samla alla lån på ett ställe

Samla alla lån på ett ställe

Johan Holmström 22.2.2019, uppdaterad 29.12.2022

Här kommer vi titta närmare på möjligheten att samla sina lån på ett och samma ställe. Detta är ett bra sätt att sänka kostnaderna för den som sitter på flera olika smålån från olika kreditgivare. Lånet brukar ofta kallas uppsamlingslån, omstartslån eller omläggningslån. Gemensamt är att lånet löser ut dina gamla skulder och ger dig ett nytt lån på den totala summan från endast en långivare, till lägre ränta och med lägre avgifter.

Lånebelopp
kr
5 000
600 000
Utan landskod, t.ex. 0701234567
Ränteexempel: 100 000 kr med 5 års löptid, rörlig årsränta 7,9% blir eff. ränta 8,19%, totalt belopp 121 372 kr och månadskostnaden 2 023 kr. Återbetalningstid min 1 - max 15 år. Effektiv ränta min 2,99% - max 89,00%.

 

Det finns bara fördelar med att bli av med dyra, oförmånliga smålån och kreditkortsskulder när du i stället tecknar ett nytt enskilt uppsamlingslån. Läs vidare för mer information om vad det innebär samt rekommendationer av bra långivare för uppsamlingslån.

Vad innebär det att samla lån?

Att samla lån hos en långivare innebär att långivaren löser ut dina aktuella skulder och bakar ihop dem till ett enskilt lån. När man ansöker om ett uppsamlingslån får man ange hur mycket man totalt är skyldig (vilket kommer motsvara beloppet du lånar från den nya långivaren) och villkoren hos de olika lånen man redan har. Det kan exempelvis vara smålån eller sms-lån från flera olika långivare, kreditkortsskulder och liknande.

Långivaren kommer då förhandla med de övriga långivarna för att lösa ut dina skulder. Sedan beviljas du ett lån som motsvarar den totala skulden hos din nya långivare.

Vilka fördelar är det med att samla lån?

Att ha smålån på flera olika ställen är betydligt dyrare än att ha ett större lån från en enskild långivare. De olika lånen har olika villkor och avgifter. Det kan exempelvis vara månadsavgifter eller fakturaavgifter som du betalar till de olika långivarna. När du samlar lånet betalar du bara en fakturaavgift och en uppläggningsavgift.

Du vet exakt hur mycket du ska betala varje månad och kan planera din ekonomi därefter.

Lånen kan även ha olika förfallodatum och inbetalningsdatum. Det kan vara svårt att hålla reda på detta och risken finns att du glömmer bort att betala någon faktura. När du bakar ihop lånen till ett enskilt lån har du endast en avbetalningsplan och får en faktura varje månad, vilket är betydligt enklare att hålla reda på. Detta gör även lånet mer överskådligt. Du vet exakt hur mycket du ska betala varje månad och kan planera din ekonomi därefter.

Lägre ränta genom att samla lån

Du har även möjlighet att sänka dina totala ränteutgifter med ett samlingslån. Mindre lån har ofta väldigt höga räntor. När du löser ut smålånen och samlar dem på ett ställe får du garanterat en bättre ränta eftersom beloppet är högre och återbetalningstiden är längre. Om din ekonomi dessutom är bättre än när du tecknade smålånen så kommer din nya, förbättrade kreditvärdighet bidra till att du får en lägre ränta.

Hur går ansökan om uppsamlingslån till?

En ansökan om uppsamlingslån ser lite annorlunda ut jämfört med ansökan för ett vanligt privatlån. Banken måste få reda på vilka lån du redan har, de aktuella skulderna, räntorna och andra villkor. Detta innebär att du behöver uppge information om de diverse olika lånen. Utöver det behöver du så klart uppge dina personuppgifter, inkomst och andra allmänna uppgifter som vanligt när du tecknar lån.

Banken tar sedan över och förhandlar bort skulderna med långivarna. Sedan återkommer de med ett erbjudande som du kan ta ställning till. 

Kan jag samla lån med betalningsanmärkning?

Vissa långivare accepterar betalningsanmärkningar, andra inte. Det faktum att du vill lösa ut gamla lån påverkas inte av betalningsanmärkningen. Däremot kan det vara så att långivaren generellt inte beviljar lån till personer med betalningsanmärkning eller skuld till kronofogden. Det brukar framgå tydligt på långivarens hemsida om de accepterar nya kunder för uppsamlingslån med betalningsanmärkning.

Hur snabbt går det att ansöka om samlingslån?

Eftersom långivaren måste kontakta dina aktuella långivare tar det lite längre tid att teckna ett omstartslån eller uppsamlingslån än ett regelrätt privatlån. De flesta långivare återkommer med ett erbjudande inom 2-3 dagar, men det kan skilja sig lite beroende på hur många lån du vill bli av med inför ditt uppsamlingslån med bättre ränta.

Långivare som erbjuder samlingslån med lägre ränta

Här listar vi ett antal långivare som erbjuder möjligheten att teckna samlingslån med låg ränta. Du kan även läsa våra recensioner av långivarna innan du bestämmer dig vilken bank du vill använda för omstartslån med lägre ränta.

Bank Norwegian

Bank Norwegian är en populär långivare som erbjuder privatlån och möjligheten att samla lån på ett ställe. Du kan teckna lån på mellan 5 000 och 600 000 kronor till en genomsnittlig ränta av 16% med en återbetalningstid på 1-15 år. Du kan läsa vår recension av Bank Norwegian här.

Komplett Bank

Komplett Bank är en långivare som erbjuder privatlån utan säkerhet. Här kan du ansöka om lån mellan 10 000 kronor och 500 000 kronor. Deras genomsnittliga ränta är 12,4% och avbetalningstiden är 1 till 15 år. Det går utmärkt att kontakta Komplett Bank för att lösa in sina småskulder och teckna ett nytt lån med lägre ränta. Se vår recension av Komplett Bank här.

Santander

Hos Santander kan du teckna privatlån utan säkerhet till en rörlig ränta av 3,95%–12,95%. Räntan bestäms individuellt efter kreditprövning. De beviljar lån mellan 10 000 och 350 000 kronor. Avbetalningstiden kan sättas på 5-12 år.

Lendo

Lendo är en låneförmedlare där du kan ansöka om lån hos över 25 långivare samtidigt, med en ansökan. De erbjuder lån mellan 10 000 kronor och 500 000 kronor till en genomsnittlig årsränta på 16,5%. Den exakta räntan bestäms av de olika bankerna och anges tydligt i den offert du får från Lendo efter din ansökan. Avbetalningstiden är 1-15 år. Hos Lendo kan man enkelt samla sina småskulder och mindre lån till ett större lån med bättre ränta. Du hittar vår recension av Lendo här.

Zmarta

Zmarta är ytterligare en låneförmedlare som ger kunderna möjligheten att söka lån hos flera olika banker samtidigt. De samarbetar endast med stabila och seriösa långivare och har fått bra recensioner generellt. Här kan du samla dina lån till ett huvudlån på upp till hela 600 000 kronor, med lägre ränta och lägre avgifter. De erbjuder en genomsnittlig, individuell ränta på 16,5% och avbetalningstider på 1-15 år. Se vår recension av Zmarta här.

Sambla

Samla är en av Sveriges största låneförmedlare som samarbetar med över 30 banker. Det innebär att din ansökan går ut till 30 långivare samtidigt, utifrån en enda UC-kontroll. Även här kan du ansöka om samlingslån på belopp mellan 10 000 kronor och 600 000 kronor för att sänka din ränta. Avbetalningstiden är 1 – 15 år och Samlas genomsnittliga ränta är 12,8%. Du kan läsa vår recension av Samla här.

Sammanfattning av fördelarna med uppsamlingslån

Att samla sina smålån, kreditkortsskulder och dyra lån på ett och samma ställe har många fördelar.

  • Du sänker dina totala räntekostnader med ett större, billigare lån
  • Du slipper betala avgifter till flera olika långivare
  • Du får bättre kontroll över din ekonomi med endast ett lån att hantera
  • Eftersom kostnaderna blir lägre kan du betala av skulden snabbare
WhatsApp
Telegram

Läs också:

Sidan senast uppdaterad: