Framsida » Alla artiklar » Lån trots skuld hos kronofogden

Lån trots skuld hos kronofogden

Johan Holmström 2.1.2019, uppdaterad 29.12.2022

En skuld till kronofogden är en olycklig situation. Det innebär att man misskött sina betalningar så till den grad att kronofogden driver in skulden i stället för kreditgivaren.

Lånebelopp
kr
5 000
600 000
Utan landskod, t.ex. 0701234567
Ränteexempel: 100 000 kr med 5 års löptid, rörlig årsränta 7,9% blir eff. ränta 8,19%, totalt belopp 121 372 kr och månadskostnaden 2 023 kr. Återbetalningstid min 1 - max 15 år. Effektiv ränta min 2,99% - max 89,00%.

 

En obetald skuld till kronofogden innebär att man är skyldig att prioritera sina inkomster och härleda en stor del av dessa till att återbetala skulden så fort som möjligt. När skulden väl är betald får man en betalningsanmärkning, vilken sitter kvar i registret i tre år (oavsett om ens ekonomi är ordnad eller inte).

Att söka lån trots skuld till kronofogden är inte enkelt.

Vad innebär detta för dig som vill låna pengar? Att söka lån trots skuld till kronofogden är inte enkelt. Många långivare accepterar en betalningsanmärkning, men inte skulder till kronofogden. Det går dessutom mot god kreditgivningssed att bevilja lån till de som uppvisat en stor oförmåga att betala sina skulder. Människor med skuld till kronofogden bör i stället prioritera att ta sig ur skuldträsket i stället för att teckna ytterligare lån. Vill man trots detta låna pengar finns det alternativ till vanliga lån hos banken.

Pantlån

Ett alternativ till ett vanligt lån är att ta ut ett pantlån hos en pantbutik. Det innebär att du använder en personlig egendom som säkerhet när du tecknar lånet. Det kan exempelvis vara ett smycke, hemelektronik, musikinstrument, etc. Det finns pantbutiker i de flesta större städer i Sverige. Lånet betalas därefter tillbaka
direkt till pantbutiken. Sedan får man tillbaka objektet man lämnat som säkerhet. Om man misslyckas med att betala tillbaka hela beloppet behåller pantbutiken objektet som lämnats som säkerhet, och säljer detta. Därefter regleras skulden.

Lån med borgenär

Har man en skuld hos kronofogden kan man i undantagsfall söka lån med hjälp av en borgenär. Det kan till exempel vara en familjemedlem eller nära vän. Borgenären ska vara en person som har hög kreditvärdighet, utan skulder till kronofogden och utan betalningsanmärkningar. Borgenären måste dessutom ha god inkomst som garanterar att lånet kan betalas tillbaka. Borgenären står sedan som medtecknare på lånet och är ensamt ansvarig för att lånet återbetalas. Tänk på att borgenären kan få stora problem om lånet inte betalas tillbaka, så den här lösningen bör endast användas i nödfall.

Privatlån eller snabblån

Ett fåtal kreditgivare beviljar privatlån till de med skuld hos kronofogden och/eller betalningsanmärkning. Priset man får betala är en betydligt högre ränta. Det kan skilja upp till 20 procentenheter mellan lån till de med skuldsaldo hos kronofogden och de utan obetalda skulder. Det enklaste är att ansöka om lån, vara ärlig med sin situation och låta kreditgivaren göra bedömningen. För privatlån eller snabblån (även kallade sms-lån) med betalningsanmärkning eller obetalda skulder till kronofogden går oftast gränsen vid mindre belopp, upp till cirka 30 000 kronor. För att låna högre belopp än så ställs högre krav på långivaren och större lån med skuldsaldo hos kronofogden är i princip omöjligt. För att sammanfatta vad som gäller vid lån trots skuld till kronofogden:

  • Det är ingen bra idé att söka ytterligare lån om man har obetalda skulder
  • Vill man trots detta låna, finns det alternativ som pantlån eller borgenär
  • Man får vara beredd på att betala en betydligt högre ränta

Kort sagt, det är en dålig idé att försätta sig ytterligare i skuld om man har obetalda skulder till kronofogden. Om man däremot endast har en betalningsanmärkning och ordnad ekonomi i övrigt, är det inga problem att teckna ett mindre privatlån. På vår hemsida hittar du mängder av långivare som hjälper dig låna pengar till förmånliga villkor.

WhatsApp
Telegram

Läs också:

Sidan senast uppdaterad: