Framsida » Alla artiklar » Låneförmedlare – Spara pengar med låneförmedlare

Låneförmedlare – Spara pengar med låneförmedlare

Erik Lundberg 19.3.2019, uppdaterad 29.12.2022

En sak är säker, svenskarna älskar att låna pengar! Vi lånar pengar så mycket att marknaden har exploderat av långivare som konkurrerar med storbankerna om kunderna. Det har aldrig varit lättare att låna pengar än idag och dessutom till riktigt låga räntor. Det dyker konstant upp nya aktörer på marknaden och det kan vara svårt att veta var man hittar det bästa lånet. Här på Financepal kan du enkelt jämföra de billigaste lånen till den lägsta räntan. Du kan även ta hjälp av en låneförmedlare som Lendo, Sambla eller Zmartasom tar in erbjudanden åt dig!

Lånebelopp
kr
5 000
600 000
Utan landskod, t.ex. 0701234567
Ränteexempel: 100 000 kr med 5 års löptid, rörlig årsränta 7,9% blir eff. ränta 8,19%, totalt belopp 121 372 kr och månadskostnaden 2 023 kr. Återbetalningstid min 1 - max 15 år. Effektiv ränta min 2,99% - max 89,00%.

 

Vad är en låneförmedlare?

En låneförmedlare är helt enkelt en tjänst som hjälper dig hitta det billigaste lånet för dig. De är inte banker eller långivare och lånar inte ut några pengar själva. I stället samarbetar de med ett antal banker och låter dig ta del av deras skräddarsydda erbjudanden med endast en ansökan. Med en låneförmedlare kan du ansöka hos upp till 30 banker samtidigt, med endast en ansökan och en UC-kontroll. Smidigt och tidsbesparande!

Varför ska man använda en låneförmedlare?

Låt oss säga att du vill låna 20 000 kronor till en ny diskmaskin. Du har då alternativet att kontakta ett antal banker och långivare själv, fylla i en ansökan på deras respektive hemsidor och vänta på deras erbjudanden. Sedan väljer du den långivare som gav dig de bästa villkoren. Låter bra, eller hur? Nja – inte riktigt. Det är en mycket tidsödande process att sitta och fylla i ansökningar, legitimera sig med BankID, tillhandahålla kompletterande uppgifter om inkomst och skulder hos mängder av långivare. Detta gör att många endast väljer att ansöka hos 2-3 långivare, varpå de missar det billigaste lånet till den lägsta räntan.

Med en låneförmedlare slipper du allt detta tråkiga och krångliga arbete med din ansökan. I stället besöker du låneförmedlarens hemsida, fyller i en ansökan, legitimerar dig och lutar dig tillbaka med en kopp kaffe i soffan. Din ansökan kommer skickas ut till 20-30 långivare samtidigt som sedan återkommer snabbt med sina personliga erbjudanden till dig. Ofta tar det inte mer än 24 timmar innan du har besked från alla bankerna. Det bästa av allt? Det görs endast en UC-kontroll, så du behöver inte dra på dig massa onödiga förfrågningar som kan försvåra för dig i framtiden om du behöver låna pengar eller köpa bostad.

Låneförmedlare – flera ansökningar på samma UC-kontroll

Utöver det kan du ofta dra nytta av specialerbjudanden från låneförmedlaren. Det kan exempelvis vara så att de bjuder på uppläggningsavgiften hos den långivare du väljer i slutändan. De kan även ibland hjälpa dig med uppsamlingslån  där du kan samla dina dyra smålån under ett och samma privatlån, till en lägre ränta.

Har du en betalningsanmärkning? Inga problem. Alla låneförmedlare har alltid ett antal långivare som partners som accepterar lån med betalningsanmärkning.

Att ansöka via en låneförmedlare

Att ansöka via en låneförmedlare skiljer sig inte nämnvärt från hur man ansöker direkt hos långivaren. Du kommer få fylla i ett snabbt och enkelt formulär där du anger de grundläggande sakerna som långivarna vill veta när du vill teckna privatlån, blancolån eller snabblån till bästa räntan.

Till att börja med anger du vilket belopp du vill låna och med vilken återbetalningstid du vill ha. Redan här uppvisar de flesta långivare en ungefärlig månadskostnad, så du kan få en uppfattning om hur mycket lånet kommer kosta. Tänk dock på att den ränta du får i slutändan är individuell och skiljer sig beroende på hur din ekonomi ser ut.

När du fyller i ansökan får du ange saker som:

  • Dina personuppgifter
  • Din inkomst
  • Eventuella existerande skulder

Alla moderna låneförmedlare erbjuder möjligheten att legitimera sig via BankID. Att legitimera sig med BankID när man ansöker om lån online är fördelaktigt då det gör hela processen otroligt mycket snabbare och smidigare. Detta är så klart mycket positivt, allt som förenklar för dig att få det billigaste lånet till den lägsta räntan är av godo.

Lika enkel ansökan som direkt hos långivarna

Din ansökan kommer sedan skickas ut till de låneinstitut som låneförmedlaren samarbetar med. De kommer behandla din ansökan individuellt för att ge dig den lägsta räntan på ditt privatlån eller snabblån. Du kan räkna med att få de första offerterna från långivarna inom några minuter, men det är bra att vänta 24 timmar innan du välj lån så att alla långivarna hinner skicka sina erbjudanden till dig. Detta gäller i synnerhet om du ansöker på helgen. Om du exempelvis ansöker på en lördag är det bäst att vänta till tisdag innan du väljer långivare.

När du har fått dina erbjudanden är det bara att välja det lån som ger dig den lägsta räntan. Tänk på att ta med eventuella extra avgifter i beräkningarna. Det kan röra sig om uppläggningsavgift, månadsavgift, och så vidare.

Nackdelar med låneförmedlare

Det finns många fördelar med att ansöka via en låneförmedlare. Du ansöker hos 20-30 långivare samtidigt med endast en UC-förfrågan och sparar massor med tid. Dessutom sparar du garanterat pengar och får en lägre ränta på ditt lån än om du gör jobbet själv. Men tyvärr är, som bekant, allt inte guld som glimmar. Många kunder har rapporterat om påträngande och ivriga säljsamtal från långivarna och låneförmedlaren efter det att de har tecknat sitt lån. När lånet är återbetalt kan du räkna med att få ett antal samtal och e-postmeddelanden där de uppmuntrar dig att låna mer pengar. Detta kan så klart upplevas som irriterande och det är upp till dig om du accepterar detta eller inte när du vänder dig till en låneförmedlare.

Du löper även risken att missa långivare som har lägre räntor och avgifter än de som ingår i låneförmedlarens nätverk. Det finns i dagsläget över 100 långivare på den svenska marknaden och även om Lendo, Zmartamed flera har en bra spännvidd bland sina partners så finns inte alla med där. Det lönar sig alltså att ta en extra snabb titt på andra långivare även efter du har fått ditt erbjudande via låneförmedlaren. Genom att lägga lite extra tid och låna smart kan du spara stora pengar på ditt lån och låna pengar till låg ränta online.

Hur tjänar låneförmedlarna pengar?

Många undrar hur låneförmedlarna tjänar pengar. Deras tjänster är gratis att använda och kostar ingenting. Så hur går det runt? Svaret är att långivarna betalar en provision till låneförmedlaren för vartenda lån som tecknas via dem. Om du exempelvis ansöker om lån hos Lendo och väljer ett erbjudande från Bank Norwegian i slutändan, så kommer Bank Norwegian betala Lendo en slant i provision. Detta är ingen kostnad som drabbar dig som kund utan ingår i långivarnas marknadsföringsbudget.

Gratistjänster där alla blir vinnare

Vår tjänst Financepalfungerar på samma sätt. När dujämför lånhos oss för att hitta den billigaste långivaren på nätet, gör du det helt gratis och kostnadsfritt. Om du väljer att teckna ett lån genom att klicka dig vidare från någon av våra recensioner så erhåller vi en mindre slant som ”tack för kunden” från långivaren. Alla blir vinnare i slutändan. Du hittar det billigaste lånet till den lägsta räntan och vi kan driva en tjänst som hjälper dig jämföra lån på nätet snabbt.

De tre största låneförmedlarna

Det finns idag ett antal låneförmedlare på den svenska marknaden. För att få den bästa utdelningen bör du välja en låneförmedlare som har många banker anslutna till sig. Här listar vi de tre största aktörerna i Sverige som hjälper dig ansöka om lån med en UC-kontroll och teckna lån till låg ränta online.

Lendo

Det är nog ingen som har missat att Lendo existerar. De kallar sig ”Sveriges största låneförmedlare” och marknadsför sig aktivt i medier hela tiden. Faktum är att Lendo är en riktigt bra tjänst. De har en stabil och lättanvänd hemsida, bra kundservice och har fått goda recensioner. Hos Lendo kan du låna från 10 000 kronor upp till 500 000 kronor. De anger en genomsnittlig årsränta på 16% på sin hemsida, men den siffran är endast en mycket svar fingervisning. Den verkliga räntan du får betalas bestäms av långivaren och baseras på din kreditvärdighet och informationen du angav i din ansökan. Här kan du läsa vår recension av Lendo.

Zmarta

Zmarta är en svensk låneförmedlare där du kan ansöka om lån på upp till hela 600 000 kronor, med en avbetalningstid upp till 15 år. Deras genomsnittliga ränta är 16,5%, som även den är ungefärlig. Zmarta fungerar precis som Lendo. Du fyller i en ansökan och en UC-kontroll görs. Sedan skickas din ansökan ut till ungefär 25 olika långivare som sedan återkommer med sina erbjudanden. Ett smidigt sätt att låna pengar till lägsta räntan. Zmarta erbjuder även en rad extratjänster för den som är intresserad av exempelvis försäkringar. Vi har recenserat Zmarta här.

Sambla

Sambla skiljer sig från de övriga aktörerna då de hävdar sig ha fler samarbetspartners än både Lendo och Zmarta. De tar emot ansökningar på upp till 600 000 kronor med återbetalningstider på 1 – 15 år. De anger en något lägre genomsnittsränta än Lendo och Zmarta på 12,8%. Men – tredje gången gillt – räntan sätts individuellt och genomsnittsräntan säger egentligen inte så mycket, mer än att det är rimliga räntor som betalas ut. En ränta på snabblån eller smslån kan vara upp till hela 39%. Läs vår utförliga och objektiva recension av Sambla här.

 

WhatsApp
Telegram

Läs också:

Sidan senast uppdaterad: