Framsida » Alla artiklar » Blancolån med låg ränta

Blancolån med låg ränta

Erik Lundberg 28.3.2019, uppdaterad 29.12.2022

Är du i behov av ett medelstort belopp för en renovering, bilinköp eller annat? Då kan ett blancolån vara den rätta lösningen för dig! Här går vi igenom blancolån (som även kallas privatlån) och redogör för hur man hittar blancolån med låg ränta, de krav som ställs och vilka långivare som står till buds.

Lånebelopp
kr
5 000
600 000
Utan landskod, t.ex. 0701234567
Ränteexempel: 100 000 kr med 5 års löptid, rörlig årsränta 7,9% blir eff. ränta 8,19%, totalt belopp 121 372 kr och månadskostnaden 2 023 kr. Återbetalningstid min 1 - max 15 år. Effektiv ränta min 2,99% - max 89,00%.

 

Vad är ett blancolån?

Ett blancolån är ett medelstort lån som tecknas utan säkerhet. Den här formen av lån kallas även privatlån. De erbjuds i storleksordningen 10 000 kronor upp till cirka 500 000 kronor. Gemensamt för blancolån är att de går relativt snabbt och enkelt att teckna. Du behöver inte erbjuda någon säkerhet för lånet. Det enda som normalt krävs är att du har en viss inkomst och att du blir godkänd i långivarens kreditupplysning. Du är välkommen att använda pengarna till vad du vill – bilinköp, ny diskmaskin eller till semesterresan. Långivarna ställer inga krav på att du behöver redogöra för vad pengarna ska användas till.

Blancolån och banklån

Det är viktigt att man förstår skillnaden mellan blancolån och vanliga banklån där en säkerhet alltid måste ingå i lånet. Ett exempel på det sistnämnda är exempelvis ett bostadslån, där själva bostaden blir säkerheten på lånet. Ett sådant lån innebär alltid en lägre risk för banken varpå de kan erbjuda en lägre ränta. Ett blancolån har ingen säkerhet och banken tar därför en något större risk vid utlåningen. Av den anledningen blir räntan något högre vid blancolån. Detta betyder inte att man aldrig kan hitta blancolån med låg ränta. Tvärt om, det finns mängder av långivare och banker som erbjuder blancolån till låg ränta och det lönar sig att jämföra ordentligt innan man väljer långivare.

Att ansöka om blancolån med låg ränta

För att beviljas ett blancolån behöver du endast uppfylla de krav långivaren ställer på dig som långivare. Kraven är oftast relativt generösa och enkla att förstå sig på. Du behöver ha någon form av inkomst och uppfylla det lägre inkomstkravet för att beviljas lån. Ju högre inkomst du har desto högre kommer ditt beviljade belopp bli. Om du är intresserad av blancolån med låg ränta är det bra om du har en god marginal på inkomstnivån. Ansök därför alltid för det absolut lägsta beloppet du behöver, då får du den lägsta räntan på ditt blancolån och chansen ökar betydligt att du blir beviljad lånet.

Vem som helst kan ansöka om ett blancolån, så länge man uppfyller de grundkrav som långivaren ställer. Kraven är ofta mycket generösa och enkla att förstå sig på. De vanligaste grundkraven är:

  • Du är svensk medborgare
  • Du är över 20 år gammal
  • Du har inkomst från arbete eller pension
  • Du har inga betalningsanmärkningar

Notera att kraven skiljer sig mellan olika långivare. Vissa av dem accepterar till exempel kunder med betalningsanmärkning, men du får vara beredd på att betala en något högre ränta om du har betalningsanmärkningar. Du bör även tänka efter som du verkligen ska skuldsätta dig om du redan hamnat i ekonomiskt trångmål tidigare och kanske har svårt att ta hand om ekonomin.

Skillnaden i ränta mellan blancolån och lån med säkerhet

Ett blancolån är ett lån som tecknas utan säkerhet. När du tecknar ett vanligt privatlån hos banken måste du ofta lämna in något i säkerhet för att få lånet beviljat. Det kan vara en bostad, en bit mark eller något annat som banken kan ta i besittning och sälja i händelse av att du inte lyckas betala tillbaka lånet.

När banken har en ordentlig säkerhet för lånet sjunker deras risk betydligt. Värdet på säkerheten kan förvissa sjunka med tiden, men även här har bankerna vanligtvis tagit med lite marginal i beräkningarna. När du tecknar ett bostadslån får du exempelvis endast låna 85% av köpesumman, med bostaden som säkerhet. Detta för att kompensera om bostaden skulle sjunka i värde under tiden du har lånet, varpå banken minimerar sin förlust om de skulle behöva ta bostaden i besittning och sälja den för att få tillbaka sina pengar.

Lägre risk = lägre ränta

När du tecknar ett blancolån lämnar du ingen säkerhet alls. Således blir bankens risk högre vilket återspeglas i en högre räntesats. Detta är anledningen till att priserna mellan blancolån och privatlån med säkerhet skiljer sig så mycket. Om du vill teckna ett blancolån med låg ränta bör du i sället se till att din kreditvärdighet är så hög som möjligt, för att få ner räntan.

Vanliga räntor på blancolån

Räntorna på blancolån skiljer sig väldigt mycket beroende på långivaren och din personliga ekonomiska situation. Vi har sett räntor från några enstaka procent upp till 20-25%. Räntorna är oftast rörliga, vilket innebär att de sätts efter dina egna ekonomiska förutsättningar. Faktorer som bidrar till en lägre ränta är:

  • God kreditvärdighet
  • En högre inkomst
  • Din ålder
  • Din anställningsform
  • Eventuell medsökande/borgenär

För att få den bästa räntan och teckna ett blancolån med låg ränta är det viktigt att jämföra mellan långivare innan du tecknar lånet. Eftersom räntorna skiljer sig kraftigt kan det skilja tusentals kronor per år i räntekostnader mellan olika blancolån. Vår kostnadsfria tjänst för att jämföra billiga långivare med låga räntor finns alltid tillgänglig. Här kan du läsa våra recensioner av olika långivare.

Blancolån utan inkomst

En vanlig fråga är om det är möjligt att teckna blancolån utan inkomst. Svaret är att tyvärr negativt. Den absoluta majoriteten av långivarna kräver en regelbunden inkomst för att bevilja blancolån. Hur ska de annars kunna räkna med att du betalar tillbaka pengarna? Ett sätt att komma runt detta är att använda en medsökande (som även kallas borgenär) när du tecknar lånet. Tänk bara på att den personen blir ekonomiskt ansvarig för att betala tillbaka skulden om du själv inte är förmögen till detta i framtiden.

När bör man undvika att ta ett blancolån?

Precis som med all skuldsättning finns det tillfällen då det bör undvikas helt. Detta gäller exempelvis om du inte har någon inkomst, om du är på väg att bli arbetslös eller om du redan har skulder hos andra kreditgivare. Att teckna nya lån för att betala av gamla skulder är ett av de sämsta ekonomiska besluten man kan fatta och inget som vi rekommenderar över huvud taget. Du bör även ta ett ekonomiskt ansvar och undvika lån om du inte verkligen behöver pengarna. Människor som lånar pengar spontant, impulsivt och till nöjen och konsumtion är tyvärr de som oftast hamnar hos kronofogden. Gå inte i den fällan!

Att hitta ett blancolån med den lägsta räntan

Det är inte alltid lätt att navigera i djungeln mellan långivare. Det finns mängder av banker och långivare som erbjuder snabblån, sms-lån och blancolån till låga räntor. För att få den lägsta räntan på ditt blancolån bör du ta dig tiden att jämföra mellan långivarna. Detta är extra viktigt om du vill låna högre belopp. Några få procent i ränta kan innebära tusentals kronor i högre kostnader varje år om lånet är på tio tusentals eller till och med över hundra tusen kronor.

Använd en låneförmedlare för att spara tid

Vi rekommenderar att du gör två saker för att hitta ett blancolån med den lägsta räntan. Dels bör du själv jämföra långivare för att hitta en som passar dig bäst. Ett annat bra alternativ är att vänta sig till en låneförmedlare. En låneförmedlare är ett företag som inte själva lånar ut några pengar, utan i stället hjälper dig hitta den lägsta räntan genom att låta dig ansöka hos mängder av långivare samtidigt. Fördelen är att du endast behöver genomföra en ansökan och att det endast tas ut en UC-förfrågan. Detta är positivt då många UC-kontroller sänker din kreditvärdighet i framtiden.

Några exempel på bra låneförmedlare är Lendo, Zmarta och Sambla. Här kan du enkelt ansöka om blancolån med låg ränta hos upp till 30 långivare samtidigt. Det enda du behöver göra är att fylla i ett enkelt formulär, skicka in din ansökan och se hur erbjudandena trillar in. Låt det gå upp till 24 timmar för att alla långivare ska hinna återkomma med sina personliga erbjudanden, så att du inte missar den lägsta räntan på ditt blancolån.

Utvalda långivare som erbjuder blancolån

Detta är tre bra långivare som vi kan rekommendera om du söker efter ett blancolån med låg ränta.

Thorn Privatlån

Thorn är en välkänd långivare med stor erfarenhet i branschen. De erbjuder tre olika former av blancolån för att kunna erbjuda den största flexibiliteten till sina kunder. Läs gärna vår recension av Thorn Privatlån för mer information om deras erbjudanden.

Hos Thorn kan du teckna blancolån från 10 000 kronor upp till hela 100 000 kronor, helt utan säkerhet. De erbjuder en genomsnittlig ränta på 9,85%. Räntan är rörlig och sätts utifrån dina egna förutsättningar.

Bank Norwegian

Bank Norwegian är en etablerad aktör inom finansbranschen som erbjuder en rad olika finansiella tjänster. Här kan du teckna blancolån mellan 5000 och 600 000 kronor. Deras genomsnittliga rörliga ränta är 15% vilket ligger något högre än hos andra långivare, men tänk på att räntan skiljer sig utifrån din egen kreditvärdighet. Läs gärna vår recension om Bank Norwegian för mer information.

Komplett Bank

Komplett Bank erbjuder privatlån och blancolån med flexibla villkor till svenska kunder. Här kan du teckna blancolån med låg ränta på 10 000 kronor upp till 500 000 kronor. Deras genomsnittliga ränta är 12,4%. Utöver blancolån erbjuder de även bland annat ett förmånligt kreditkort. Se vår recension av Komplett Bank här.

 

WhatsApp
Telegram

Läs också:

Sidan senast uppdaterad: