Vivus

Koti-ikoni vivus.se
För och nackdelar med Vivus
+ Snabb utbetalning + Accepterar betalningsanmärkning + Informativ hemsida
- Höga räntor - Många extraavgifter
Gå till webbplatsen »
(Öppnas i en ny flik)
Långivare
Företag: 4finance Ursprungsland: Lettland Verksamheten startade: 2008

Kontokredit hos Vivus

Vivus erbjuder en kontokredit där man kan låna mellan 2 000 och 20 000 kronor. Man väljer själv en kredittid under vilken lånet ska återbetalas. Under den tiden kan man betala tillbaka lånet i sin egen takt. Nya kunder kan endast teckna en kredit på upp till 6 000 kronor medan återkommande kunder ges utrymme till att låna upp till 20 000 kronor.

Tjänsten drivs av kreditinstitutet 4Finance som är Europas största kreditgivare. De har accepterat över 10 000 000 krediter sedan starten 2008. Företaget har lokalkontor över hela världen och i Sverige finns de representerade i Stockholm. Det är med andra ord en mycket rutinerad kreditgivare som står bakom Vivus. Självklart driver de verksamheten under tillstånd från Finansinspektionen.

Vivus utmärker sig något från mängden då de erbjuder 14 dagars full ångerrätt på sina lån. Om man av någon anledning ångrar sig kan man alltså avbryta krediten inom 14 dagar. Detta ser vi som mycket positivt då det blir en extra säkerhet mot ogenomtänkta spontanlån.

Kundtjänsten

Vivus kundtjänst står redo att besvara frågor om ansökan och andra ärenden. Man når dem under vardagar mellan 08.00 och 17.00. Utöver det kan man även e-posta dem för hjälp. Tyvärr finns det ingen chattfunktion tillgänglig för snabba, enkla frågor.

Hemsidan

Vivus har en av de bästa hemsidorna vi har sett under våra efterforskningar. Här lämnas inte bara tydlig och konkret information om själva krediten, utan även tips på hur du kan förbättra din vardagsekonomi. De går dessutom steget längre och varnar kunder för att inte teckna lån i vissa situationer, exempelvis om pengarna ska användas till överkonsumtion eller till att betala av andra krediter. Detta känns mycket seriöst och kundvänligt.

Övriga funktioner

Vivus hemsida har en blogg där man kan läsa på om allt som rör privatekonomin. Via funktionen ”ditt konto” kan man logga in för att se sin nuvarande skuld, ändra sina personuppgifter och annat. Till skillnad från de flesta andra långivare har de även en smidig mobilapp så man kan ansöka om lån när man är ute på språng.

Räntor och avgifter

En sak är mycket tydlig: Vivus är ingen billig långivare. Deras nominella ränta ligger på 39%, vilket är normalt för högkostnadskrediter. Utöver det tillkommer en uppläggningsavgift på 495 kronor som även läggs på varje gång kunden vill öka sin kredit. En fakturaavgift på 45 kronor tillkommer dessutom vid varje inbetalning. Vi tycker det är tråkigt med alla dessa extra avgifter, som i praktiken blir en extra ränta. Detta är dock normalt bland den här typen av högkostnadskrediter, men billigare alternativ finns.

Vivus jämfört med konkurrenterna

Vivus ger intrycket att vara en seriös långivare. Bakom sig har de en ägare med enorm erfarenhet av konsumentkrediter. Vi gillar att de har ansträngt sig för att informera kunderna kring lån, privatekonomi och saker man bör tänka på vid långivning.

Det är mycket ovanligt att kreditgivare erbjuder ångerrätt. Vivus erbjuder 14 dagars ångerrätt till den som vill dra sig ur lånet. Processen är lite krånglig då man måste skicka ett brev via ”snigelposten” till dem, men detta måste ändå ses som acceptabelt för den extra tryggheten en ångerrätt innebär.

Nu till priserna. Vivus ligger precis under gränsen på den lagstadgade maxräntan för högkostandskrediter, vilket för närvarande är 40%. Deras ränta på 39% plus diverse extra avgifter är inget att hurra för. Det är upp till kunden att bestämma om detta är värt det – ett mindre lån på några tusenlappar blir inte fasligt dyrt. Om man däremot vill låna upp mot 20 000 kronor över längre tid blir detta ett onödigt dyrt alternativ.

Hos konkurrenten Moank kan man teckna en kontokredit till endast 22,9 % ränta och Credway erbjuder 26% årlig ränta. Det lönar sig alltså att jämföra innan man lånar.

Kundernas omdömen om Vivus verkar trots detta vara positiva överlag och tjänsten är normaldyr jämför med merparten av kontokrediter. Man bör dock fundera på om ett annat typ av lån är mer lämpligt om man behöver låna belopp över några tusenlappar.

Jämförelse av de genomsnittliga räntorna. Observera att grafen inte innehåller information om eventuella ytterligare kostnader.

Ansökan och villkor

För att ansöka om kredit hos Vivus besöker man deras hemsida. Här väljer man först sin önskade kredit. Nya kunder kan låna mellan 2 000 och 6 000 kronor och återkommande kunder beviljas kredit på upp till 20 000 kronor.

Sedan väljer man sin önskade kredittid då hela krediten ska vara återbetalad. Detta skiljer sig mot andra långivare som oftast erbjuder en obegränsad kredittid. Vi ser däremot detta som något positivt då det undviker att folk hamnar i skuldträsket.

Till höger får man se exakt vad lånet kommer kosta och vad räntan blir. Snygg, tydligt och transparant!

Vivus ska ha en eloge för den snabba utbetalningen. Om du är kund hos Nordea eller Handelsbanken kommer pengarna in på kontot redan inom 15 minuter. Kunder som har andra banker måste ansöka innan 13:00 för att få pengarna samma dag, annars dröjer det till dagen efter.

Grundläggande villkor

Kraven hos Vivus är enkla och generösa. Man måste ha en regelbunden inkomst, vara minst 18 år gammal och vara skriven i Sverige. De välkomnar kunder med betalningsanmärkning och använder inte UC vid kreditkontrollen.

Gå till webbplatsen

Kundernas omdömen om Vivus

Nedan finner du riktiga erfarenheter och recensioner från faktiska kunder. De har samlats in från onlineforum och andra källor.

Citattecken Smidigt och okomplicerat

tycker att det gick så smidigt och okomplicerat att låna genom vivus så det är toppbetyget 5 som gäller!

Omdömen Susanne K., Trustpilot

Citattecken Snabbt svar

Snabbt svar, snabbt överföring till konto. Kan rekomendera alla.

Omdömen Nuna N., Trustpilot

Citattecken Snabb hantering

Bra och snabb hantering av låneförfrågan.

Omdömen Anders, Trustpilot

Om 4finance

Vivus ägs och drivs av finansinstitutet 4finance. Detta är ett av Europas ledande kreditinstitut med verksamhet i de nordiska länderna. Självklart är de ett certifierat låneinstitut med tillstånd från Finansinspektionen och Konsumentverket, så att man känna sig trygg med att låna pengar. Företaget grundades år 2008 och har sitt globala huvudkontor i Riga, Lettland. Utöver det har de lokalkontor över hela världen.

I Sverige driver de förutom Vivus tjänsterna onea.se och 4spar, som erbjuder privatlån med olika avbetalningstider.

Vivus är en populär långivare med en stark ägare i ryggen. Kundernas omdömen om Vivus på internet är i allmänhet positiva. De erbjuder konsumentkrediter på 2 000 till 20 000 kronor med fasta återbetalningstider. De använder inte UC vid kreditkontrollen och accepterar kunder med betalningsanmärkning.

Vi uppskattar att Vivus har en otroligt informativ hemsida. Här får kunder som inte borde teckna lån tydlig information om just detta, vilket bidrar till att minska andelen människor som fastnar i tråkiga situationer. Vi gillar att företagen tar sitt ansvar på det sättet. En extra trygghet är att de erbjuder hela 14 dagars ångerrätt på lånet.

De höga räntorna och många avgifterna drar dock ner omdömet något, men de är inte särskilt mycket högre än de flesta andra kontokrediter även om ett fåtal billigare alternativ finns.

Sidan senast uppdaterad: