Smspengar

Koti-ikoni smspengar.nu
För och nackdelar med Smspengar
+ Snygg och tydligt hemsida + Bra alternativ för kundsupport + Enkel ansökan
- Bland de dyraste krediterna i landet - Accepterar inte betalningsanmärkning - Mängder av extra avgifter
Gå till webbplatsen »
(Öppnas i en ny flik)
Långivare
Företag: GF Money Consumer Finance AB Ursprungsland: Finland Verksamheten startade: 2017

Smspengars tjänster och erbjudanden

Smspengar.nu erbjuder en kontokredit mellan 1 000 och 30 000 kronor. Krediten är tänkt att fungera som ett ”kreditkort på nätet” där du själv bestämmer hur mycket av krediten du vill utnyttja när behov uppstår. Återbetalningen är flexibel då man själv bestämmer när och hur mycket man vill betala tillbaka varje månad. Man måste dock betala minst 6% av skulden eller 350kr, beroende på vilket som är högst.

Tjänsten drivs av finansbolaget GF Money Consumer Finance AB som står under tillsyn av både Finansinspektionen och Konsumentverket. Företaget har sitt säte i Uppsala.

Ansökan sker online och man kan legitimera sig med Bank-ID eller kopia på legitimation. Smspengar använder inte UC vid kreditkontroll utan i stället en alternativ tjänst. Detta innebär att man inte får någon UC-ansökan registrerad på sig. Tjänsten accepterar inte kunder med betalningsanmärkning. Här tittar på närmare på Smspengar och redogör för om de lever upp till löftet om en bra och prisvärd tjänst utan dolda kostnader.

Kundtjänsten

För att begära uttag från sin kredit eller om man behöver hjälp med sin ansökan kan man kontakta Smslån via telefon på 018-71 00 02. Det går även bra att e-posta dem till adressen [email protected]. Kundtjänsten har öppet under helgfria vardagar mellan 08.00 och 18.00. De har även en smidig chatt-funktion på hemsidan där man kan chatta direkt med en handläggare. Trots att kundtjänsten inte håller öppet under helgdagar ger vi den ett gott betyg då kontaktalternativen är flera.

Hemsidan

Det är inget större fel på hemsidan. Den känns modern och tydlig. Det första vi tittar på är hur kundernas eventuella frågor besvaras och om villkoren framgår tydligt. De har en bra avdelning för vanliga frågor och det mesta man undrar över är förklarat på ett tydligt och enkelt sätt.

Hemsidan erbjuder även ”mina sidor” där man kan logga in för att se sin aktuella skuld, kontakta Smspengar via ett formulär för att begära uttag och andra administrativa ärenden.

Räntor och kostnader

En kontokredit hos Smspengar är en så kallad högkostnadskredit vilket är ett av de dyraste lånen man kan teckna. Man ska därför vara noggrann med att jämföra räntorna och avgifterna ordentligt. Smspengar tar ut en nominell årsränta på 39,3 %. Till det tillkommer en uppläggningsavgift på 320 kr, en uttagsavgift 49 kr och en aviavgift på 35 kr.

För en långivare som säger sig sakna ”dolda kostnader” är de väldigt duktiga på att ta ut diverse småkostnader. Det finns flera alternativa långivare där ingen extra kostnad tillkommer förutom räntan. Den redan väldigt höga räntan kombinerat med alla avgifterna gör Smspengar till mycket dyr långivare som vi har svårt att rekommendera.

Smspengar jämfört med sina komkurrenter

Som sagt är Smspengar en extremt dyr långivare. Kontokrediten från konkurrenten Moank erbjuder en ränta på maximalt 22,9 %. De tar dessutom inte ut några extra avgifter över huvud taget.

Ett annat alternativ är så klart att ta ett blancolån. Här finns det betydligt billigare alternativ än en dyr högkostnadskredit. Man kan till och med använda en låneförmedlare som Lendo eller Compricer för att hitta ett riktigt bra erbjudande.

Man bör fundera på om upplägget ”kreditkort på nätet” verkligen uppfyller ens behov. Om man endast behöver pengar för ett enstaka tillfälle är det billigare att låna en enstaka summa i stället för att riskera fastna i en pågående dyr kredit som rullar på så länge man är skyldig pengar. De absurda avgifterna från Smspengar gör inte heller saken bättre.

Jämförelse av de genomsnittliga räntorna. Observera att grafen inte innehåller information om eventuella ytterligare kostnader.

Att ansöka hos Smspengar

Ansökan är som hos de flesta liknande tjänster mycket smidig. Du väljer din önskade kredit (det maximala belopp du kan vara skyldig vid något som helst tillfälle). Du får då uppgift på hur mycket krediten kommer kosta dig per månad till dess den är återbetald. Identifieringen sker via BankID. Man kan även skicka in en ID-kopia om man saknar BankID. Ansökan behandlas manuellt och svar ges inom ett par dagar.

Grundläggande villkor

För att beviljas en kontokredit hos Smspengar behöver du uppfylla följande villkor:

  • Du måste vara mellan 18-72 år gammal
  • Du måste ha en deklarerad inkomst de senaste två åren
  • Inga betalningsanmärkningar eller skuld till kronofogden
  • Svensk medborgare med svenskt bankkonto
Gå till webbplatsen

Kundernas omdömen om Smspengar

Nedan finner du riktiga erfarenheter och recensioner från faktiska kunder. De har samlats in från onlineforum och andra källor.

Citattecken Bra info

Bra info och snabb överföring.

Omdömen Birgitta S., trustpilot

Citattecken Recommenders stort

Rekommenderas stort….tack för att ni finns

Omdömen Thomas F., Trustpilot

Citattecken Förvirrande

Jag fick ett besked att jag blivit beviljad en kredit på 30.000,- och om jag inte sa nej inom 15 min skulle en del av krediten 20.000,- utbetalas inom 1 bankdag. Jag ringde 2 dagar senare och detta visade sig inte vara korrekt. Fick ett nytt besked att samma kredit var beviljad men nu utbetalas istället 10.000,-, mycket förvirrande och därav betyget.

Omdömen Conny, Trustpilot

Om GF Money Consumer Finance AB

Smspengar drivs av kreditinstitutet GF Money Consumer Finance AB och har sitt huvudkontor i Uppsala. De blev verksamma i Sverige år 2017 och således relativt nya på marknaden. De har sitt ursprung i Finland och erbjuder diverse olika finansiella tjänster runt om i Skandinavien, bland annat olika kontokrediter och snabblån i Sverige. Själva tjänsten Smspengar grundades år 2007 och erbjud till en början rena snabblån (som namnet antyder) men har nu gått över till att endast tillhandahålla kontokrediter under ägandeskap av GF Money Consumer Finance AB.

Smspengar erbjuder en kontokredit på 1 000 till 30 000 kronor. När man har fått sin kreditgräns beviljad kan man välja att ta ut valfritt belopp upp till gränsen. Beloppet återbetalas varje månad med minst 6% av den totala skulden eller 350 kronor, beroende på vilket som är högst. I återbetalningsbeloppet varje månad ingår avbetalning på själva skulden samt ränta och en mängd olika avgifter.

Tjänsten accepterar inte kunder med betalningsanmärkning, vilket är märkligt då deras priser är relativt höga och i nivå med de som accepterar kunder med högre risk. De använder inte UC vid kreditansökan.

Smspengar är en mycket dyr högkostnadskredit. Med en ränta på nära 40%, uppläggningsavgift, aviavgift och uttagsavgift blir priset snabbt orimligt högt, i synnerhet om man endast använder en liten del av krediten.

Vi kan inte rekommendera den här onödigt dyra tjänsten. Det finns betydligt billigare kontokrediter där ute och den som endast behöver ett enstaka belopp bör överväga ett privatlån i stället. Man kan enkelt halvera sin lånekostnad med ett sådant alternativ.

Sidan senast uppdaterad: